Blog

Verkeersregels folie of coating aanbrengen op je autoruiten

Geen reacties

Verkeersregels folie of coating aanbrengen op je autoruiten.

Er zijn meerdere redenen waarom automobilisten hun wagen willen voorzien van een coating of folie op de autoruit. In de meeste gevallen is het personaliseren van het voertuig de motivatie. De auto zal er net anders uit gaan zien dan andere soortgelijke modellen. De autoglas krijgt door deze verandering andere tinten en zal meer blinderen. Hierdoor wordt het glas ook extra warmtewerend en zal de inhoud van de auto minder goed zichtbaar zijn, hetgeen de veiligheid ten goede komt.verkeersregels

Hier staat tegenover dat er wel wettelijk eisen gesteld zijn om te zorgen dat het zicht, en dus de verkeersveiligheid, niet in gevaar zal komen. De Europese richtlijn bepaald dat de lichtdoorlaatbaarheid van de voorruit minimaal 75 procent moet zijn. De zijruiten moeten minimaal 70 procent licht doorlaten. Indien een voertuig beschikt over een rechter buitenspiegel, en welke auto heeft dat niet, dan mag de achterruit wel voorzien zijn van folie of coating. De uitgangswaarde is de lichtdoorlaatbaarheid van helder glas.
Bedenk hierbij wel dat veel auto’s al standaard een getint en warmtewerend glas hebben die wel richting de 25% kunnen gaan. Het aanbrengen van extra folie heeft als er binnen de regels wordt gehandeld, slechts een beperkte meerwaarde.

Indien de politie een overtreding vermoed dan zal dit worden gecontroleerd door een apparaat met de naam ‘Tintman’. De opsporingsambtenaar mag dit niet visueel bepalen. De Tintman, die in veel politieauto’s aanwezig is, is een lichtdoorlatendheidsmeter. Die hebben twee meetcellen die aan beide kanten van het glas worden geplaatst waarna de hoeveelheid doorgelaten licht wordt bepaald. Indien de politieauto niet is voorzien van een Tintman kan de auto uit het verkeer worden gehaald om een technisch onderzoek uit te voeren. In de regel gebeurt dit op het dichtstbijzijnde politiebureau. Bij overtreding van de wet volgt een proces verbaal en kan het kentekenbewijs worden ingevorderd. De eigenaar moet dan binnen vier weken zorgen dat het voertuig weer aan de wettelijke eisen voldoet. In het geval van aangebrachte folie wordt de bestuurder vaak ook in de gelegenheid gesteld om deze ter plekke te verwijderen waarna de rit mag worden gevorderd. Eenieder die het televisieprogramma ‘Blik op de weg” heeft gevolgd zal deze situaties wel herkennen.

    proefles aanvragen

    vraag een proefles aan




    Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
    Menu