Veilig rijden op de motor

Veilig rijden op de motor

Veilig rijden op de motor

Ieder motorrijder zal kunnen beamen dat deze vorm van vervoer de mooiste manier is jezelf motorisch te verplaatsen. De directe manier van sturen, en het contact met de buitenlucht, laten de motorrijder de rit veel bewuster beleven dan een autobestuurder. Een motorrijder is door het ontbreken van ingebouwde veiligheidsmaatregelen wel kwetsbaar en daarom zal er altijd veel aandacht moeten zijn voor veilig rijden op de motor.

Zichtbaarheid is daarbij van het allergrootste belang. Cijfers geven aan dat maar liefst bij 70% van de ongevallen de automobilist de motorrijder niet heeft gezien. Rij daarom altijd met de lichten aan, draag opvallende kleding, voorzien van reflecterend materiaal en positioneer jezelf dusdanig op de weg dat je het beste zichtbaar zal zijn.

Ruim 24% van de omgevallen komen voor rekening van bestuurders met minder dan 6 maanden rijervaring. Een rijbewijs maakt je bevoegd maar echt goed rijden leer je door veel ervaring op te doen. Het volgen van een voortgezette rijopleiding, speciaal voor de motorrijder, is sterk aan te raden. Hier leer je meer over onder anderen bochtentechniek, remmen en uitwijkmanoeuvres.

Motorrijders moeten actief aan het wegverkeer deelnemen. Scan steeds wat er dichtbij en van veraf in het verkeer gebeurd en anticipeer tijdig op eventuele gevaarlijke situaties. Een ervaren motorrijder leert ook situaties te herkennen en voelt haast aan als hij niet gezien wordt door een medeweggebruiker.

Draag kwalitatief goede beschermende kleding en helm. Bezuinig niet te veel op je eigen veiligheid. Er is veel keuze in kwaliteit en design. Een goede motorzaak zal het juiste advies geven. Hou er rekening mee dat een helm die ooit op de grond is gevallen niet meer voor 100% zijn beschermende werking zal behouden. Natuurlijk draagt de motorrijder handschoenen en beschermend schoeisel, ook als het buiten warm is.

Het klinkt logisch maar 18% van de ongevallen komt door het rijden met een te hoge snelheid. Het ziet er misschien wel spannend uit, echter als het fout gaat dan zijn de consequenties groter. En niet alleen voor de bestuurder, ook voor de medeweggebruiker. Veel mensen ergeren zich, terecht, aan het misbruiken van de snelheid.

Het onderhoud van de motor is in de regel goed te noemen. Een motorrijder wil veilig kunnen rijden en heeft daar aandacht voor. Het kwetsbare punt hierin zijn de banden. vervang deze tijdig als de slijtage toeslaat.