Medische keuring voor rijbewijs

medische keuring rijbewijs

Iedereen die een rijbewijs C, voor de vrachtwagen, of zijn rijbewijs D, voor de bus, moet verlengen moet zich eerst medisch laten keuren. Ook de bestuurders die 75 jaar of ouder zijn, maakt niet uit welk voertuig ze besturen, moeten elke 5 jaar medisch gekeurd worden. Hieronder wordt beschreven wat de keuring inhoud, wat de onderdelen zijn en andere zaken die met de medische keuring in verband staan.

De keuring?

De beroepschauffeurs van vrachtwagens en bussen zijn bij de eerste aanvraag van hun rijbewijs en bij elke verlenging verplicht om een medische keuring te krijgen. Sinds januari 2013 worden de rijbewijzen elke 5 jaar verlengd en moeten de chauffeurs ook elke 5 jaar de keuring krijgen. Wanneer een chauffeur dit zou weigeren wordt zijn of haar zware rijbewijs ingetrokken. Deze kan pas weer teruggekregen worden als de keuring later alsnog wordt ondergaan.

Naast de beroepschauffeurs zijn er nog 3 groepen mensen die zich kunnen of moeten laten keuren. De eerste groep daarvan zijn de mensen met ADHD. Vanaf juni 2013 hoeven de mensen met ADHD zich niet meer te laten herkeuren bij een verlenging. Bij de eerste aanvraag van een rijbewijs, dit geldt voor elk soort rijbewijs, moet de persoon wel gekeurd worden. Wanneer je zelf twijfelt of je nog geschikt bent kan je altijd een keuring aanvragen bij het CBR.

De tweede groep mensen zijn de mensen die een handicap of een beperking hebben. Deze mensen zijn niet verplicht om een keuring te krijgen. Wel kan je zelf een keuring aanvragen als je niet zeker meer bent of je nog veilig kan autorijden. De derde groep zijn de bestuurders van voertuigen van 75 jaar en daarboven. Elke 5 jaar moeten deze bestuurders weer gekeurd worden.

Wat zijn onderdelen van de keuring?

Wanneer je de keuring wilt of moet uitvoeren gaat het volgens de regels van het CBR. Het CBR heeft een speciale arts in dienst die de medische keuringen uitvoert. De keuring is bedoelt om uiteindelijk vast te stellen of de persoon zowel lichamelijk of/en geestelijk een voertuig, zelfstandig, kan besturen. Tijdens de keuring wordt een vooraf ingevulde vragenformulier besproken en wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Tijdens die lichamelijke onderzoek wordt gekeken of de armen, benen en wervelkolom nog voldoende functioneren. Daarna wordt de psychische toestand beoordeeld, worden de ogen getest, de bloeddruk gemeten en wordt er een urineonderzoekje uitgevoerd. Na het onderzoek ontvang je de uitslag per brief thuisgestuurd, waarin staat vermeld of je geschikt bent om te rijden.