Wat is het beginnersrijbewijs en welke regelingen zijn eraan verbonden?

beginnersrijbewijs

Hoe lang duurt de periode van een beginnersrijbewijs?

Wanneer je met succes je rijbewijs hebt behaald op 18 jarige leeftijd of ouder, ben je voor de eerste komende 5 jaar een beginnend bestuurder. Ben je 16 of 17 jaar oud, dan is het termijn 7 jaar. Als jonge bestuurder van een voertuig hangt er een strengere regeling als je verkeersovertredingen begaat. Dit geldt voor alle rijbewijs categorieën.

Strafpunten bij een overtreding

Wanneer je een beginnersrijbewijs hebt, wordt je strenger gestraft wanneer je de wet overtreedt. Als je bijvoorbeeld wordt tegengehouden door de politie, omdat je te snel hebt gereden, dan krijg je een strafpunt. Als je binnen de periode van 5 of 7 jaar twee stafpunten hebt behaald, dan zal het openbaar ministerie actie ondernemen door het CBR te informeren. Het CBR zal vervolgens je rijbewijs schorsen voor een bepaalde periode. Tijdens deze periode moet je als bestuurder opnieuw een theorietest en praktijktest afleggen. Indien je hier niet op slaagt, dan zal het CBR je rijbewijs ongeldig verklaren en moet je opnieuw een theorietest als praktijktest afleggen.

Het verschil tussen een beginnersrijbewijs en het puntenrijbewijs?

Als beginnend bestuurder ben je verbonden aan strengere regels wanneer je een verkeersovertreding begaat. Het puntenrijbewijs is voor iedereen gelijk. Wie binnen de 5 jaar 2 maal wordt veroordeeld wegens rijden onder invloed ,zal zijn rijbewijs verplicht moeten inleveren. De invoering van het puntenrijbewijs is bedoeld om het rijden onder invloed te stoppen.

Rijden onder invloed

Als je als bestuurder een beginnersrijbewijs hebt, gelden er zwaardere sancties als je onder invloed rijdt, tegenover een ervaren bestuurder. Als beginnend bestuurder mag je alcoholpromillage niet boven de 0,2 zijn. Bij een ervaren bestuurder ligt de grens op 0.5 promille.

Meerdere en buitenlandse rijbewijzen

Als bestuurder kan je vanzelfsprekend meerdere rijbewijzen behalen. De periode van je beginnersrijbewijs start vanaf de afgifte datum van het eerste rijbewijs dat je hebt behaald. Indien je na de periode van 5 jaar een nieuw rijbewijs behaald, gelden er andere regels. Als je een buitenlands rijbewijs wilt omzetten geldt ook hier de afgifte datum van het allereerste rijbewijs.

Uitzonderingen

Er zijn natuurlijk ook een paar uitzonderingen als je een beginnersrijbewijs hebt. Indien je 17 bent en je voor 6 juni 2012 je rijbewijs hebt behaald, geldt dat je 5 jaar een beginnend bestuurder bent en niet 7 jaar. De tweede uitzondering is wanneer je een strafpunt hebt gekregen voor 2014, dan gelden de oude regels waarbij je als bestuurder maximaal 3 strafpunten mag hebben vooraleer je rijbewijs wordt geschorst.

Conclusie

Het beginnersrijbewijs is belangrijk om jonge bestuurders attent te maken dat als je een overtreding begaat, je ook zwaarder gaat bestraft worden. Zodoende wordt elke jonge bestuurder gewaar gemaakt dat je voorzichtig moet omgaan met de verkeersregels. Een ongeluk is snel gebeurd en een hardere aanpak kan in deze situatie veel betere resultaten opleveren.