Bellen in de auto

bellen in de auto

Het niet handsfree bellen in de auto is een verkeersovertreding waar een boete op staat van €230. Dit is een hoge boete, en de reden hierachter is dat het niet handsfree bellen in de auto een zeer gevaarlijke verkeerssituaties kan opleveren, voor zowel de bestuurder als de overige verkeersdeelnemers. Tijdens het bellen in de auto is de aandacht namelijk niet volledig op het verkeer gericht. Het verbod stamt uit 2002 en niet onterecht, omdat toen ongeveer 10% van de 400 dodelijke ongevallen een relatie hadden met bellen in de auto.

Artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 luidt: Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Dus ook het bellen in de file is verboden, zoals ook het versturen van een SMS ook niet is toegestaan, en valt onder bellen in de auto.

De boete voor het niet handsfree bellen in de auto is dusdanig hoog dat er voor dit bedrag systemen te koop zijn waarmee handsfree gebeld kan worden. Zolang de telefoon niet in de hand wordt gehouden mag er wel gebeld worden. Denk hierbij aan bellen met een ingebouwde autotelefoon, bellen met een carkit waarbij de telefoon in een houder hangt en het geluid via de autospeakers te horen is. Ook toegestaan is het gebruik van de ingebouwde speaker van de telefoon of het gebruik van een oortje die aan de telefoon gekoppeld is. Hier wordt vaak een bluetooth verbinding voor gebruikt.

Toch blijkt uit onderzoek van het de stichting onderzoek verkeersveiligheid (SOVV) dat ook het handsfree bellen in de auto de kans op een ongeval verhoogd. Meer dan bijvoorbeeld tijdens het beluisteren van de radio, of het voeren van een gesprek. Ze pleiten ervoor om het bellen geheel te verbieden maar voor deze maatregel is er geen politieke meerderheid. Los van dit alles zijn de boetes een aardige bijdrage voor de schatkist. Sinds de invoering van de maatregel zijn er al ruim meer dan 1 miljoen boetes uitgedeeld. Reken uit de winst, of verlies, indien het de eigen portemonnee betreft.