De functie en onderhoud van een luchtfilter

Functie en onderhoud van een luchtfilter

Welke functie heeft het luchtfilterauto luchtfilters

 Precies zoals jij en ik zuurstof nodig hebben om te kunnen ademhalen, zo heeft ook een auto zuurstof nodig voor het verbrandingsproces. Het luchtfilter heeft in een auto, maar ook in andere voertuigen, dus een essentiële functie. De motor zuigt lucht aan die door het luchtfilter wordt gezuiverd. Met het luchtfilter wordt voorkomen dat er insecten, stof, deeltjes, zand of puin in de motor terechtkomen en wordt gezorgd voor een goed mengsel van lucht en brandstof om de prestaties te ondersteunen. Zo ontvangt de carburateur of cilinder gezuiverde lucht, zodat bij benzine- en benzinemotoren een vroegtijdige slijtage wordt voorkomen. Bovendien zorgt het luchtfilter er in combinatie met het luchtfilterhuis voor dat  geluiden worden gedempt. Daarbij komt nog de dovende werking die deze onderdelen hebben in geval van een backfire. Vandaar dat het volgens het onderhoudsschema vervangen van dit component tot een langere levensduur van de motor en uw auto leidt.


Filtercapaciteit

Het filter moet een goede filtercapaciteit hebben, omdat de motor tijdens het rijden voor elke liter brandstof ongeveer 10 tot 17 m3 aanzuigt en zuivert. Er wordt dus veel van een luchtfilter vereist, omdat er per 100 liter van 1 tot 200 gram stof wordt aangezogen die voor een groot deel door dit component wordt opgevangen.

Uiteraard spelen de omstandigheden waaronder de auto wordt gebruikt en de locatie waar de lucht wordt aangezogen een rol bij de hoeveelheid stof die wordt aangezogen. Bij personen- en bedrijfswagens die vaak op bouwterreinen rijden, is de vervuiling van de luchtfilter het grootst. Dit wordt in bedrijfswagens vaak opgevangen door middel van speciale luchtfilters met een grotere filtercapaciteit en extra aangebrachte inlaatpijpen. Gewone personenauto’s hebben dit niet en daarom is een periodieke inspectie van het luchtfilter onder deze omstandigheden verstandig. Indien nodig zal het filter vervangen moeten worden ter voorkoming van slijtage aan andere onderdelen.

Luchtfilters voor personenauto’s zijn er in allerlei vormen: panelen, cirkelvormig of cilindrisch. Zij zijn gemaakt van een gevouwen materiaal waarmee de lucht wordt gefilterd en kunnen zowel van katoen, synthetisch papier als van schuim zijn gemaakt.


Waarom moet een overmatige vervuild filter worden vervangen

Vervanging van een verstopt of ernstig vervuild luchtfilter kan, al naar gelang het merk en model van de auto, de zuinigheid en de acceleratie verbeteren. Daarom is het zinvol de luchtfilters regelmatig te vernieuwen.

Hoe is het mogelijk dat een luchtfilter een zo groot verschil maakt? Een vervuild of gebrekkig luchtfilter belemmert de luchtstroom naar de motor van je auto, met als gevolg dat deze harder werkt en dus meer brandstof verbruikt. Omdat de motor voor elke liter brandstof ruim 10.000 liter zuurstof nodig heeft om te verbranden, is het essentieel deze luchtstroom niet te beperken.

Vuile of versleten luchtfilters zorgen ervoor dat er minder lucht naar de motor stroomt, waarbij de verhouding tussen de lucht en de brandstof in het voertuig verandert. Dit verstoorde evenwicht kan leiden tot vervuiling van de bougies, en daardoor tot haperende of ruw stationair draaiende motoren, een toename van de motorafzettingen en het gaan branden van het controlelampje voor de motor. Bovendien heeft de verstoring van de balans rechtstreekse gevolgen voor de uitlaatemissies van de auto, waarbij het milieu wordt vervuild.

Kleine deeltjes ter grootte van een zandkorrel zouden door het filter kunnen dringen en een hoop motorschade aanrichten. Doordat cilinders en zuigers beschadigd kunnen raken, kan dit tot zeer hoge reparatiekosten leiden. Met een schoon luchtfilter wordt vuil en stof uit de buitenlucht opgevangen, wat voorkomt dat het de verbrandingskamer bereikt en de kans op grote reparaties verkleint.


Wanneer moet het oliefilter worden vervangen

Het spreekt voor zich dat bij eventuele schade het luchtfilter moet worden vervangen. Voor optimale prestaties van je auto is het aan te raden je luchtfilters tenminste elke 20.000 km te vervangen. Neem een kortere onderhoudsinterval als de auto vaak in vuile gebieden wordt gebruikt. Voor de juiste vervangingstermijn raadpleeg je het instructieboekje van de auto.

De vervanging van het luchtfilter kun je makkelijk zelf doen. Het enige wat je nodig hebt is het juiste onderdeel en een beetje handigheid. Zorg ervoor dat je een component van een goede kwaliteit kiest voor het behoud van de automotor. Via een webshop voor auto-onderdelen koop je makkelijk en snel het passende filter tegen een lage prijs.


Bron:

https://www.motor-doctor.nl/luchtfilter

https://www.garagevergelijker.nl/autovragen/waarom-het-luchtfilter-vervangen