Door rood licht rijden

Door rood licht rijden

Boete door rood licht rijden

De boete door rood licht rijden is een kostbare aangelegenheid. In 2015 bedraagt dit maar liefst €230. Dit bedrag is van toepassing voor de bestuurder van een auto. De boete door rood licht rijden op de bromfiets kost €160 en een fietser zal €90 euro moeten betalen. Maar ook voetgangers kunnen €65 afrekenen en de boete door rood licht rijden voor skaters en invalidenvoertuigen bedraagt voor beiden €90

Hiermee is de boete door rood licht rijden in Nederland een van de hoogste in Europa. Maar dat heeft wel een reden. Er vallen namelijk jaarlijks nog te veel slachtoffers doordat er door het rode licht is gereden. De kans op een ongeval is erg groot, mede ook omdat onze wegen ook druk bevolkt worden door de meer kwetsbare wandelaars en fietser. En hoe hoger het gevaar bij een overtreding, hoe hoger de boete ook zal uitpakken.

De roodlichtcamera werkt met twee in het wegdek aangebrachte lussen die vlak na de stopstreep beginnen. Een auto die hier overheen rijdt verstoord het magnetische veld die deze lussen uitstralen. Gebeurd dit bij rood licht dan volgt er automatisch een flits. Dit gebeurd tussen de nul en één seconde als het licht op rood springt waardoor het oranje licht niet geflitst kan worden.

Men ziet vaak automobilisten door het oranje licht rijden en daarvoor nog even het gaspedaal stevig in trappen om het rode licht maar voor te zijn. Wat men dan vaak niet weet is dat veel flitspalen die op het rode licht reageren ook uitgerust zijn met een snelheidsmeter. Zo krijg je misschien net geen boete door rood licht rijden maar wel een boete voor een snelheidsovertreding.

In het geval dat er hulpdiensten een licht- en geluidssignaal geven, en de automobilist ruimte moet maken, dan wordt er wel door het rode licht worden gereden. Het is voor de verkeersveiligheid veel beter om de situatie anders op te lossen en ook op deze momenten kan er geflitst worden. Na het ontvangen van de boete kan er bezwaar worden aangetekend wat gehonoreerd kan worden, echter het is geen garantie dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Hou daar op deze momenten wel rekening mee.