Gevarendriehoek

gevarendriehoek auto

Gevarendriehoek

De gevarendriehoek of waarschuwingsdriehoek heeft de vorm van een grote driehoekige rode reflector en valt daardoor onmiddelijk op. Een gevarendriehoek is van lichtgewicht materialen gemaakt en duurzaam. Omdat deze vaak snel moet kunnen worden neergezet is de constructie ervan heel simpel en kan deze in één beweging worden uitgeklapt. Dit veiligheidsmiddel is ongeveer 40-45 cm hoog, inklapbaar en uitgerust met een stevige voet, zodat deze ook ingeval van wind zal blijven staan. Deze veiligheidsuitrusting voor uw voertuig is tegen een lage prijs te verkrijgen en mag naast de standaard hulpmiddelen als een verbandtrommel en veiligheidshesje niet ontbreken. Omdat deze driehoek makkelijk kan worden ingeklapt is er weinig ruimte nodig om deze in uw kofferruimte op te bergen.

Voorbeeldafbeelding van een gevarendriehoek van de auto-onderdelen24.nl

Rijdt u vaak of in ieder geval zo nu en dan naar het buitenland, dan is het goed om te weten dat het in veel landen wettelijk verplicht is om een veiligheidsdriehoek als vaste veiligheidsuitrusting in uw wagen mee te nemen. Heeft u er geen bij zich en wordt dit in geval van een routinecontrole, pech of een verkeersongeval vastgesteld, dan kan dit een hoge boete tot gevolg hebben. Bij pech onderweg of een ongeluk kunt u met behulp van de gevarendriehoek andere weggebruikers duidelijk maken dat u met autopech langs de kant van de weg staat.

Het gebruik van een gevarendriehoek is in Nederland wettelijk gezien niet verplicht, hoewel u voor voor de veiligheid het overige verkeer tijdig moet waarschuwen als uw met uw stilstaande wagen een obstakel voor de overige weggebruikers vormt. Vaste regel daarbij is dat u óf gebruik moet maken van de knipperlichten van uw voertuig óf gebruik moet maken van de gevarendriehoek. Mochten de waarschuwingslichten van uw auto goed werken en heeft u ze ook daadwerkelijk aangezet, dan hoeft u geen veiligheidsdriehoek te gebruiken. Toch wordt met klem geadviseerd om beide te gebruiken met het oog op uw eigen veiligheid en die van uw medeweggebruikers. Bij gebruik van de gevarendriehoek in geval van pech of een ongeval, en uw wagen niet verplaatst kan worden, moet u hem ongeveer 30 meter achter uw voertuig neerzetten op een plek die voor de overige verkeersdeelnemers goed zichtbaar is.