Met alcohol deelnemen aan het verkeer

Met alcohol deelnemen aan het verkeer

Ondanks waarschuwingen en uitgebreide campagnes van de overheid, stappen nog steeds veel mensen met te veel alcohol op achter het stuur.
In 2013 vielen er in totaal 570 doden in het verkeer. Ongeveer 20% hiervan is te wijden aan alcoholmisbruik. Daarnaast raken jaarlijks 3000 tot 4000 automobilisten zwaargewond in het verkeer als gevolg van het gebruik van te veel alcohol. Rijden onder invloed is verboden, toch geeft 1 op de 5 bestuurders aan wel eens met te veel drank op de auto in te stappen.

Alcoholpromillage

Sinds 2006 is het toegestane alcoholpromillage voor beginnende bestuurders aangescherpt. De eerste vijf jaar dat een bestuurder zijn rijbewijs heeft is de toegestane limiet 0,2 promille. Dit komt neer op het drinken van hoogstens één glas alcohol. Onder een glas alcohol wordt een glas bier of wijn verstaan. Door het drinken van een glas sterke drank wordt het promillage al overschreden.
Voor meer ervaren bestuurders ligt het toegestane promillage hoger. De toegestane limiet voor deze automobilisten is 0,5 promille. Dit betekent dat een autorijder twee tot drie glazen bier of wijn mag drinken.
De exacte hoeveelheid alcohol die je mag drinken om het promillage niet te overschrijden, verschilt per persoon. Hoe hoog het alcoholpromillage na het drinken in het lichaam is, is afhankelijk van geslacht, leeftijd, lichaamsbouw en gewicht.

Gevolgen van alcohol in het verkeer

Wanneer je bij een verkeerscontrole wordt betrapt op alcoholmisbruik, leidt dit tot een hoge boete. Daarnaast kan je rijbewijs worden ingenomen en bestaat er een kans op gevangenisstraf. Onervaren bestuurders kunnen ook een maatregel opgelegd krijgen waarbij zij een cursus moeten volgen over de gevolgen van alcohol in het verkeer.
Belangrijker is echter dat de kans op een ongeluk vele malen groter is wanneer de bestuurder heeft gedronken.

Ongelukken door dronken automobilisten worden vooral veroorzaakt doordat alcohol overmoedig maakt. Sommige mensen denken zelfs dat zij beter kunnen rijden wanneer zij hebben gedronken. Daarnaast is het met alcohol op lastiger om situaties goed in te schatten en is het moeilijker je de concentreren. Zo raak je bijvoorbeeld sneller afgeleid door gesprekken van anderen in de auto. Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van slechts drie glazen alcohol het risico op een ongeval verhoogt met 100%.