Moet ik een gevarendriehoek in mijn auto hebben?

gevarendriehoek auto

Gevarendriehoek wel of niet verplicht in Nederland?

Gevarendriehoek hebben in Nederland is niet verplicht in de auto maar je hebt er wel eventueel een nodig bij pech. In de meeste andere landen van Europa is een gevarendriehoek wel verplicht om mee te hebben in de auto.

Wees maar zeker dat veel mensen deze vraag al hebben gekregen op het theoretisch examen voor het rijbewijs.

Of je een gevaren driehoek moet meenemen in de auto ja of nee?

Maar de gevarendriehoek is wel verplicht te zetten wanneer?

Maar men moet hem wel zetten als men de auto laat stilstaan of stilvalt op een plaats waar de andere bestuurders je niet kunnen zien staan. In de bebouwde kom moet hij 30 meter van de auto geplaatst worden zodat andere bestuurders goed kunnen zien waar je stilstaat. Op de autosnelwegen moet de gevarendriehoek bij pech op 100 meter van de auto worden geplaatst om zeker de zichtbaarheid te garanderen.

Maar:
Je mag ook je knipperende waarschuwingslichten aanzetten als je geen gevarendriehoek in de auto hebt.

Dus beter steeds wel een gevarendriehoek in de auto te hebben.

De regels omtrent de gevarendriehoek zijn een beetje tegenstrijdig. Langs de ene kant hoeft u geen gevarendriehoek te hebben maar bij pech is hij dus wel verplicht.

De gevarendriehoek is verplicht in tal van andere Europese landen

Aangezien deze gevarendriehoek in de meeste Europese landen wel verplicht is, is de gevarendriehoek geen overbodige luxe in de auto. Want je zal maar pech hebben in het buitenland en geen gevarendriehoek bij hebben dan wordt er onmiddellijk een boete uitgeschreven die men verplicht direct moet betalen.

De gevarendriehoek is verplicht in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Griekenland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.

De wetgeving omtrent de gevarendriehoek

De wetgeving van het plaatsen van de gevarendriehoek vindt men terug in artikel 58 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Hierbij is ook artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 (WvW 1994) van toepassing.