Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland
Winterbanden gebruiken is niet verplicht in Nederland. Het kan wel nuttig zijn als het heel hard sneeuwt of vriest. Met winterbanden heb je sowieso meer grip op de baan in ijzige omstandigheden. Vooral bij sneeuw en veel ijs op de baan kunnen winterbanden heel goed van pas komen omdat het rubber soepel blijft in koude weersomstandigheden. Je bent als het ware veiliger in de sneeuw met winterbanden door het diepere profiel in de band zelf dat zij hebben.
Winterbanden verplicht in andere Europese landen
Als je op wintersport gaat in Europa moet je wel goed uitkijken naar welke landen je gaat, want in sommige landen zijn winterbanden wel verplicht. Als je dan geen winterbanden hebt kan je ook dadelijk een boete krijgen die onmiddellijk geïnd wordt. De verplichting om uw voertuig aan te passen met winterbanden aan de weg omstandigheden geldt in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland.
Hoe zien winterbanden er uit? Hoe herken je winterbanden?
Winterbanden kan je onmiddellijk herkennen aan de profielen van de band zelf. Winterbanden hebben meer profiel in de band om zo beter grip te hebben op sneeuw en ijs.
Je kan ze ook herkennen aan de coderingen ‘M+S’, ‘M.S’ of ‘M/S’ met daarbij een sneeuwvlokje op de zijkant van de band.
Als er enkel M+S opstaat is dit nog niet echt een goede winterband. M+S komt van modder en sneeuw en zijn banden die mogen gebruikt worden in modder of sneeuw. Enkel als het sneeuwvlokje erbij vermeld staat, zijn het echte winterbanden.
Wanneer stap je over op je winterbanden?
Je vervangt het beste je zomerbanden van de auto voor winterbanden zo rond de seizoenswisseling begin winter of bij temperaturen lager dan 7 graden. Meestal kan je je zomerbanden laten opslaan waar je je winterbanden laat vervangen bij de bandenspecialist. Zij zijn ook in feite verzekerd moesten de zomerbanden ook ondertussen gestolen worden.
Spijkerbanden zijn verboden in Nederland
Wat zeker verboden is in Nederland zijn spijkerbanden. Want spijkerbanden brengen heel veel schade toe aan de wegen.