Het puntenrijbewijs heeft als doel om rijden onder invloed tegen te gaan. We weten allemaal hoe gevaarlijk rijden onder invloed van drank is, maar helaas neemt niet elke weggebruiker dit even serieus. Door het puntenrijbewijs in te voeren, wil de Rijksoverheid ervoor zorgen dat bestuurders die eenmalig zijn veroordeeld voor rijden met alcohol op, deze fout niet nog een keer begaan. Het puntenrijbewijs wordt vaak verward met het beginnersrijbewijs, maar ze zijn niet hetzelfde. Het puntenrijbewijs geldt namelijk voor elke bestuurder, en niet alleen voor beginnende bestuurders.
Waarom het puntenrijbewijs?
Naar de effectiviteit van het puntenrijbewijs is wetenschappelijk onderzoek verricht. Het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) laat zien dat de invoering van het puntenrijbewijs een positief effect heeft op de verkeersveiligheid. Door de publiciteit die plaats heeft gevonden voor de invoering van het puntenrijbewijs (het rijbewijs is op 1 juni 2011 ingevoerd) waren bestuurders al gewaarschuwd voor het nieuwe systeem en zijn ze huiveriger geworden voor rijden onder invloed. Wel geeft het SWOV aan dat de effectiviteit van het puntenrijbewijs op lange termijn valt of staat met de pakkans. Zodra overtreders weten dat er een lage pakkans is, schrikken ze niet meer terug voor alcoholgebruik in het verkeer.
Hoe werkt het?
Het is een vrij simpel systeem. Als je in een periode van 5 jaar twee keer word veroordeeld voor rijden onder invloed, dan ben je je rijbewijs kwijt. Bij de tweede overtreding moet het alcoholgehalte in je bloed meer dan 1,3 promille zijn.
Ook geldt dat bij weigering om mee te werken aan een alcoholonderzoek, je je rijbewijs net zo goed kwijt bent. Het alcoholonderzoek bestaat uit een blaastest, en bij twijfel kan je worden gevraagd om eventueel ook een ademanalyse op het politiebureau uit te voeren.
En daarna?
Als je je rijbewijs kwijt bent door rijden onder invloed, gaat er een opgelegde periode van rijontzegging in. Na deze periode kun je opnieuw proberen om je rijbewijs te halen bij het CBR.
Mocht je opnieuw je rijexamen af moeten leggen, is het verstandig nieuwe rijlessen te volgen. Het kan makkelijk zo zijn dat in de tussentijd wat regels zijn veranderd op het gebied van weggebruik waarvan jij nog niet op de hoogte bent. Door opnieuw een paar lessen te volgen, weet je zeker dat je op de hoogte bent van nieuwe regels en ben je goed voorbereid op de dag van het examen.