Rijden zonder rijbewijs

Rijden zonder rijbewijs

Rijden zonder rijbewijs is strafbaar. Door de weg op te gaan zonder rijbewijs, riskeer je je eigen leven en van je medeweggebruikers. Als je nog niet in het bezit bent van een rijbewijs, dan vorm je een risico op de weg. Als je aangehouden wordt, dan zijn de boetes extra hoog!

Hoogte van de boete

Op rijden zonder rijbewijs staat een boete. Dit verschilt per specifieke situatie.

  • Indien je rijbewijs langer dan een jaar is verlopen: de boete bedraagt € 340,-
  • Je rijbewijs is minder lang dan een jaar verlopen: de boete bedraagt € 90,-
  • Je kunt geen rijbewijs tonen: de boete bedraagt € 90,-
  • Het rijbewijs voldoet niet aan de gestelde eisen: de boete bedraagt € 45,-
  • Rijbewijs is ingenomen of ingevorderd: de boete bedraagt € 370,-
  • Verkeerde categorie: de boete bedraagt € 340,-
  • Je bent helemaal niet in het bezit van een rijbewijs: de boete bedraagt € 360,-

Andere gevolgen

Zoals je kunt zien zijn deze boetes niet mild. Een financiële straf is niet het enige risico dat je loopt bij rijden zonder een rijbewijs. Je riskeert ook een rijverbod van dagen tot jaren, afhankelijk van de overtreding.

JIJ BETAALT DE SCHADE UIT EIGEN ZAK!

Als je zonder rijbewijs rijdt, dan loop je het risico dat je verzekeringsmaatschappij Rijden zonder rijbewijsschade bij een ongeluk niet dekt. De verzekeringsmaatschappij moet de schade vergoeden aan de gedupeerde partij en kan de schade op jou verhalen. Je loopt niet alleen het risico op een boete bij het rijden zonder rijbewijs, maar ook overige schade die je moet vergoeden. De kosten zijn niet te overzien als je een ongeluk veroorzaakt waar personen bij betrokken zijn. Als je schade aanricht aan een andere weggebruiker, dan kan je aangeklaagd worden voor het rijden zonder rijbewijs.

ZEG NEE TEGEN RIJDEN ZONDER RIJBEWIJS!

De kortstondige voordelen die je misschien haalt uit rijden zonder rijbewijs wegen niet op tegen de nadelen. Het gaat niet alleen om een boete, maar ook over de financiële schade die naar jou wordt doorgerekend. Je zet jezelf en andere mensen op de weg in een gevaarlijke situatie. Gedraag je daarom niet onverantwoordelijk, maar haal je rijbewijs en begeef je veilig op de weg.