Theorie examen motor

Wil je theorie examen voor de motor doen? Op deze pagina geven we je alle adviezen en tips waar je rekening mee moet houden. Wij beantwoorden zo veel mogelijk vragen die hiermee te maken hebben.
Wat moet je meenemen naar je theorie examen voor de motor?

Bij het theorie-examen voor de motor is het nodig om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen, in de vorm van je paspoort, rijbewijs eerder behaalde categorieën of identiteitskaart. Ook moet je het reserveringsnummer meenemen. Deze staat in de brief of email die je van het CBR hebt ontvangen.

Hoe verloopt het motor theorie-examen?

Bij het theorie-examen voor de motor, krijg je diverse vragen over het verkeersinzicht en alle verkeersregels die je bij het motor rijden moet weten. Je krijgt verschillende vragen die je achter een computer beantwoordt. Het is natuurlijk belangrijk dat je de motor theorie van tevoren goed hebt geoefend, zodat je de vragen makkelijk kunt beantwoorden.

Waar moet ik mij melden bij het theorie-examen?

Het is belangrijk dat je 15 minuten van tevoren op het examencentrum aanwezig bent. Hierna gaat het als volgt:

  1. Je meldt je aan bij de aanmeldzuil, je toetst je reserveringsnummer in en controleert of alle gegevens juist zijn.
  2. Je legt je spullen in het voor jou beschikbare kluisje, maar je houdt je identiteitsbewijs bij je.
  3. In de wachtruimte wacht je tot je aan de beurt bent en volgt de aanwijzingen op het beeldscherm. Als je leest ‘aangemeld’, dan is je aanmelding voor het theorie-examen verwerkt. Je krijgt nog een laatste controle bij de melding: ‘spullen in de locker’ als je bijna aan de beurt bent. Als je leest; ‘ga naar het start examen’ meld je je bij de balie. Een medewerker zal je identiteitsbewijs controleren en krijg je een tafelnummer.
Wat gebeurt er precies bij aanvang van het examen?

Na aanmelding ga je de examenzaal in en gaat zitten aan de tafel met het juiste tafelnummer. Je legt je identiteitsbewijs op de tafel en voert je reserveringsnummer in op de computer. Check hierbij nog even je emailadres en vervolgens kies je voor ‘Start’. Hierna krijg je diverse instructies op het scherm te zien die je moet opvolgen.

Hoeveel tijd neemt het motor theorie-examen in beslag?

Het normale motor theorie-examen duurt 30 minuten. Indien het noodzakelijk is om extra tijd hiervoor te krijgen of met individuele begeleiding, duurt het examen 45 minuten.

  • Reguliere examen duurt 30 minuten
  • Examen met extra tijd 45 minuten. Als je een dyslexieverklaring hebt, kun je deze toeslag binnen 14 dagen na je examen terugvragen via dit formulier.
  • Individueel 45 minuten (de tolk regel je zelf en betaal je ook zelf)
Hoeveel fouten mag ik maken?

Het motor theorie-examen bestaat uit 50 vragen. Indien je 44 vragen goed hebt beantwoord, ben je geslaagd.

Krijg ik gelijk na het theorie-examen de uitslag?

Ja, gelijk nadat je het examen hebt gedaan krijg je de uitslag te zien.

 
Kan ik naderhand inzien welke fouten ik eventueel heb gemaakt?

Ja, na afloop van het examen heb je een paar minuten de tijd om eventuele fout beantwoorde vragen terug te lezen.

Krijg ik de uitslag ook toegestuurd?

Nadat je het theorie-examen voor de motor hebt gedaan, krijg je binnen 24 uur de uitslag ook via het opgegeven emailadres toe gestuurd. Vergeet dus niet om het juiste emailadres in te vullen en dit goed te controleren.

Hoe lang is de uitslag geldig?

De uitslag van je theorie-examen voor de motor is anderhalf jaar geldig.

Je bent helaas gezakt?

Indien je onverhoopt gezakt bent, wil je natuurlijk wel weten wat je de volgende keer beter moet doen. In de email krijg je precies te horen welke onderwerpen van het theorie-examen je nog beter moet oefenen.