Veilig rijden met aanhangwagen

veilig rijden met aanhanger

Veilig rijden met aanhangwagen

Vaak hoor je dat het rijden met een aanhangwagen/ bagagewagen moeilijk is. Veilig rijden met aanhangwagen valt echter mee. Je moet vooral verantwoord rijden dat is het belangrijkste. Met een aanhanger mag je in Nederland maximaal met een snelheid van 90 km per uur rijden. In sommige landen mag je onder bepaalde omstandigheden harder dan 90 km per uur rijden. Toch is het verstandig om zeker nooit harden te rijden dan 130 km per uur ook al is dat toegestaan. In Frankrijk is het toegestaan met een aanhangwagen harder dan 90 km per uur te rijden als je je aan bepaalde regels houdt. De vracht mag niet meer dan 500 kg zijn bij een ongeremde aanhanger. Denk bijvoorbeeld ook aan de wind die voor problemen zou kunnen zorgen. Wanneer je echter met een aanhanger naar het buitenland gaat is het verstandig alle regels en bepalingen goed door te nemen zodat u veilig op de plaats van bestemming zal aankomen.

Belading

Een aanhanger mag nooit te zwaar beladen zijn en hij mag ook nooit tijdens het rijden gaan verschuiven.rijden met aanhangwagen Ook moet je er voor zorgen dat de verdeling van het gewicht in orde is. Wanneer de aanhangwagen goed beladen is zal hij stabieler op de weg liggen. Denk ook aan de kogeldruk. Deze mag nooit te hoog zijn. De maximale kogeldruk is meestal vermeld op het typeplaatje van de trekhaak.

Koplampen en bandenspanning

Wanneer je met een aanhanger rijdt die zwaar is beladen en daarbij ook spullen liggen in de kofferbak van de auto, kunnen de koplampen te hoog gaan staan. Stel voordat je hiermee gaat rijden, voor bijvoorbeeld het op vakantie gaan, moet je eerst deze koplampen bijstellen. Doet je dat niet dan zullen veel tegenliggers gaan seinen als ze je tegemoet komen. Ga ook nooit met te lage bandingspanning rijden. Een te lage bandenspanning kan een klapband veroorzaken. De juiste bandenspanning die je moet hebben staat meestal op de sticker op de dissel. Ook de achterbanden van de auto moet je tot de maximale banden spanning oppompen. Dit door de kogeldruk van de aanhanger en de bagage in de kofferbak.

Slingeren

Het kan tijdens rijden gebeuren dat de aanhanger gaat slingeren. Dan mag je hierbij nooit je snelheid verhogen. Wat je hierbij het beste kan doen is krachtig remmen en het gaspedaal loslaten. Wanneer het slingeren voorbij is kun je de rit met een lagere snelheid voorzetten. Wanneer de mogelijkheid aanwezig is moet je op de eerste parkeerplaats die je tegenkomt de bandenspanning en de belading controleren. Ook de kogeldruk moet je misschien nog aanpassen. Wanneer alles in orde is kun je de reis rustig vervolgen. Laat, als er afdalingen zijn, de snelheid van je wagen met aanhanger niet te snel oplopen. Dit mag je niet doen omdat anders het risico te groot wordt dat de aanhangwagen weer zou gaan slingeren.