Veilig rijden op de brommer

veilig rijden brommer

Brommer rijden?

brommer rijden mag vanaf dat je 16 bent. Wanneer je deze gehaald hebt mag je de weg op. Er gebeuren in het verkeer dagelijks veel ongelukken, daarom hieronder enkele feiten en tips zodat je veilig kan rijden op je brommer.

De brommer zelf

Om veilig te rijden is het als eerste belangrijk dat de brommer helemaal in orde is. Denk aan goedwerkende remmen, banden met voldoende profiel, schokdempers en bromfietsverlichting. Het is belangrijk om met enige regelmaat de brommer te laten controleren op deze aspecten. Wanneer je remmen niet meer voldoende werken is dit vaak te herkennen aan een blokkering van de remmen en bij het remmen kunnen trillingen gevoeld worden.

Een goede helm

Om veilig te rijden is het natuurlijk belangrijk om een helm te dragen. Maar niet elke helm is geschikt of goed. Wanneer een helm namelijk valt kan deze beschadigen waardoor de helm niet betrouwbaar meer is. Daarom is het vaak niet verstandig om een tweedehands helm te kopen omdat je niet weet wat ermee gebeurt is. Bij de aanschaf van een helm kan je het beste letten op het Europese ECE-keurmerk. Wanneer een nieuwe helm dit keurmerk draagt ben je verzekerd van een veilige helm.

De verkeersregels

Om veilig te rijden is het ook verstandig om je te houden aan de verkeersregels vanuit de overheid. Als eerste heb je de regels voor de brommer. Een brommer mag niet harder kunnen dan 45 km/u, een opgevoerde brommer is dus niet toegestaan. De meeste brommerongelukken gebeuren ook met opgevoerde brommers. Wanneer je veilig wilt rijden is een opgevoerde brommer dus af te raden. Naast de regels zijn er ook nog de algemene verkeersregels, zoals maximumsnelheden, niet rijden met alcohol op en niet door rood rijden.

Het rijden

Voor je op je brommer start kan je de veiligheidscheck even uitvoeren. Dit is een check van remmen, licht, water en de ketting. Ook is het goed voor de brommer en voor je eigen veiligheid dat je de brommer rustig op gang laat komen en dat je niet met een koude motor gelijk voluit gaat rijden.

Het is ook belangrijk om ten alle tijden op te blijven letten, ook tijdens routineritjes. Bewaar de afstand tussen je brommer en de fietsers voor veiligheid voor jullie beiden. Door je aan de regels te houden en door te zorgen dat je brommer in perfecte staat is, is het veiliger voor iedereen!