Rijbewijs ingevorderd?

rijbewijs ingevorderd

Wanneer word je rijbewijs ingevorderd?

Het innemen van het rijbewijs is een straffe maatregel. De bestuurder van een voertuig mag vanaf dat moment geen voertuig meer bestuderen en mocht het toch gebeuren dan wordt dit als gezien als een misdrijf. het voertuig mag wel worden opgehaald en bestuurd door een andere bevoegde berijder. Er zijn echter wel strikte regels over het wel of niet mogen innemen van het rijbewijs. In de meeste gevallen zal de politie het rijbewijs invorderen.

Snelheidsovertreding

De politie is verplicht het rijbewijs in te nemen als er een snelheidsovertreding wordt geconstateerd van 50 km/u meer dan de toegestane snelheid. Bij een maximaal toegestane snelheid van 30 km/u is deze regel 60km/u of harder. Dit laatste is ook van toepassing op bestuurders van bromfietsen. De politie is ook verplicht het rijbewijs in te nemen als de bestuurder onder invloed rijdt met een alcoholpercentage van 575 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht. (1,3 promille) Voor beginnende bestuurders is de grens 0,8 promille. Als de bestuurder weigert om aan een blaastest of een bloedonderzoek mee te werken dan is dit ook een reden om het rijbewijs in te nemen.

CJIB

Iets minder bekend, maar juridisch ook geldig, is het innemen van het rijbewijs bij het vermoeden van een medisch probleem waardoor de bestuurder niet in staat is het voertuig veilig te besturen. Hierop volgt altijd een medisch onderzoek en een rijtest door het CBR. Tenslotte kan het Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) het rijbewijs innemen als er verkeersboetes openstaan. Na het betalen van de boete wordt het rijbewijs weer teruggegeven.

Rijbewijs voorgoed kwijt

Een officier van justitie zal de invordering binnen drie dagen ontvangen en hij moet dan binnen 10 dagen besluiten of het rijbewijs wordt teruggegeven of dat het voor een langere tijd wordt ingehouden. Hier spelen de ernst van de overtreding en eventuele recidiven een grote rol in de uiteindelijke beslissing. Indien het rijbewijs ingevorderd blijft zal de zaak binnen 6 maanden onder de rechter komen. Deze beslissing kan wel door een klaagschrift worden aangevochten. Er zijn veel juridische kantoren die dit kunnen doen en hiervoor adverteren. De rechter zal uiteindelijk bepalen hoelang het rijbewijs wordt ingehouden. In het uiterste geval raakt de bestuurder zijn rijbewijs voorgoed kwijt.