Wie is Bob en waar staat Bob voor?

Wie is Bob en waar staat Bob voor?

Bob vindt het erg belangrijk dat je het tijdens een avondje stappen leuk met elkaar hebt. Maar daarnaast vindt Bob het ook belangrijk dat iedereen inclusief hij zelf veilig thuis komt na een avondje stappen. Om die reden heeft Bob besloten dat hij zelf geen één druppel alcohol drinkt. Want hij weet uit eigen ervaring dat wanneer je eenmaal begonnen bent met drinken je meestal niet zo makkelijk meer kunt stoppen. Maar ondanks dat Bob zelf niet drinkt kan hij het toch heel gezellig hebben met zijn vrienden. En na het feesten is Bob degene die er voor zorgt dat iedereen weer veilig thuis komt.

Voorkom een jarenlange kater

Dat met alcohol op achter het stuur kruipen levensgevaarlijk is en tot zeer ernstige ongelukken kan leiden is een open deur. Maar ook wanneer je te maken krijgt met de minder ernstige gevolgen kun je van rijden met alcohol op nog een enorme kater over houden. Bovendien houdt de politie met grote regelmaat alcohol controles op de avonden waarop veel mensen gaan stappen. Blaas jij dan een ‘A’ van alcohol dan zul je er op zijn minst een behoorlijke financiële kater aan overhouden. Voor dat geld had je veel leukere dingen kunnen doen. Bovendien geldt het rijden onder invloed als een misdrijf en niet als overtreding.

Lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA)

Beginnende bestuurders kunnen als een LEMA cursus opgelegd krijgen bij een alcoholgehalte tussen de 0,5 en 0,8 promille. Voor ervaren bestuurders geldt een promillage van tussen de 0,8 en 1,0 promille. Wanneer deze cursus wordt opgelegd ben je verplicht om deel te nemen en ook dien je deze toch wel redelijk dure cursus zelf te betalen. Wanneer je niet deelneemt aan deze cursus zal dat betekenen dat jouw rijbewijs ongeldig verklaard wordt. Bij hogere promillages krijg je inplaats van een LEMA van 1 dag een EMA cursus van 3 dagen opgelegd. Uiteraard is deze cursus nog wat duurder dan de kortere variant.

Neem een voorbeeld aan BOB

Dat met alcohol deelnemen aan het verkeer één van de stomste dingen is die je kunt doen mag wel duidelijk zijn. Behalve het feit dat je een gevaar voor jezelf en een ander bent is het ook nog eens een misdrijf om in beschonken toestand een voertuig te besturen. Wees daarom net als Bob een bewust onbeschonken bestuurder en zorg dat iedereen veilig thuis komt. En laat de kater van een avondje stappen niet langer duren dan alleen de volgende ochtend.