Zonder autogordel rijden

zonder autogordel rijden

Zonder autogordel rijden, of terwijl dat vervelende ding die jou zo vreselijk in de weg zit tijdens het rijden. Maar waarvan iedereen weet dat het verplicht is om deze tijdens het autorijden te dragen. Daarnaast is het oog van oom agent erop getraind om bij jou naar binnen te kijken om te zien of jij jouw gordel wel netjes draagt. Wanneer hij constateert dat jij geen gordel draagt zal hij niet schromen om jou aan de kant te zetten en een prent uitschrijven voor het niet dragen van die zo vervelende en door jou gehate autogordel. Op dit moment (2015) bedraagt de boete voor het rijden zonder autogordel 140 euro.

De regels omtrent autogordels

Iedere inzittende van een auto dient op een daarvoor goedgekeurde zitplaats, voorzien van veiligheidsgordel vervoerd te worden. Er mogen niet meer personen vervoerd worden dan dat er aan autogordels aanwezig zijn. Met een achterbank vol kinderen op weg naar een voetbalwedstrijd op Zondagmorgen is dus niet meer toegestaan.

Oldtimers

Wanneer je legaal zonder autogordel aan het verkeer deel wilt nemen moet je beschikken over een auto die voor 1 januari 1971 is gebouwd. In deze oldtimers zijn autogordels niet verplicht. In Auto’s die vanaf 1 januari 1990 zijn gebouwd dienen er ook autogordels op de achterbank aanwezig te zijn en uiteraard is het gebruik hiervan verplicht. Vanaf 1 januari 1995 geldt deze verplichting ook voor autostoelen die naar achteren zijn gericht.

Wil je dus nog ouderwets gezellig op Zondagmorgen met een achterbank vol kinderen naar het voetbalveld rijden dan zul je dus over een auto van voor 1990 moeten beschikken. Maar je moet je heel serieus af vragen of je dit nog wel zou moeten willen. Aangezien de kans op ernstig letsel bij een ongeval zonder autogordels vele malen groter is.

Autogordels zijn niet voor niets uitgevonden

Sinds de jaren 70 is het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer enorm gedaald. Onder andere voorzieningen zoals autogordels hebben hier enorm aan bijgedragen. Wanneer je een hekel hebt aan het dragen van een autogordel. Zou je op YouTube eens moeten zoeken naar een filmpje waar bij een crashtest wordt uitgevoerd zonder autogordel. En je eens voorstellen dat jij daar zit in plaats van een crashdummy pop. Ben je na het zien van een dergelijk filmpje nog steeds niet overtuigd van het nut van het dragen van een autogordel. Doe het dan in tenminste om een boete van 140 euro te voorkomen.